Cílem předmětu Kvalita potravinářských surovin je studenty podrobně seznámit s hlavními tématy produkce, kvality a autenticity potravinářských surovin.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The aim of subject Quality of food raw materials is to introduce to students selected aspects of production, quality and authenticity of food raw materials.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti budou umět:
• přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
• přehled v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
• schopnost posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
• znalost o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Students will be able to: overview of food raw materials of plant and animal origin, the basic overview in the area of production and safety of food raw materials, the ability to assess the quality of the food raw materials for the food industry knowledge of goods selected food raw materials
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Dris R. editor: Crops, growth, quality and biotechnology, WFL Publisher, Helsinky Finland 2005, ISBN 952-91-8601-0
Z: Downey G. editor: Advances in Food Authenticity Testing, Elsevier, UK 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
D: Prugar J. et al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha ČR 2008, ISBN 978-80-86576-28-2
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
R: Dris R. editor: Crops, growth, quality and biotechnology, WFL Publisher, Helsinky Finland 2005, ISBN 952-91-8601-0
R: Downey G. editor: Advances in Food Authenticity Testing, Elsevier, UK 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
Studijní opory -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/
https://www.globalgap.org/uk_en/
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
http://www.efsa.europa.eu/
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/
https://www.globalgap.org/uk_en/
Metody výuky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Přednášky vyučujících, konzultace, samostatná práce na projektu.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures, tutorials, project work.
Požadavky ke kontrole studia -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
princip z farmy na vidličku, včetně všech jeho důsledků
kvalitativní aspekty vybraných potravinářských surovin (včetně minoritních)
možnosti hodnocení kvality a autenticity potravinářských surovin (vybrané analytické metody)
posklizňové změny s manipulace u vybraných potravinářských surovin
GlobalG.A.P. mezinárodní standard pro zemědělskou praxi
Náplň předmětu bude přizpůsobena tématu příslušné doktorské práce.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
farm to fork concept
qualitative aspects of selected food raw materials
evaluation of quality and authenticity of food raw materials(selected analytical methods)
post-harvest changes and manipulation
GlobalG.A.P. international standard for agricultural practice
The content of lectures will be adapt to the topic of the doctoral thesis.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
N/A
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Hodnocení prezentace aktuálního tématu z oblasti kvality a autenticity potravinářských surovin.
Ústní zkouška.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Assessment of a presentation focusing on the food raw materials quality and authenticity.