Předmět "Separace v biotechnologiích" rozšiřuje znalosti studentů NMP orientovaného na biotechnologie směrem k inženýrským a technickým aspektům biotechnologických procesů. Studenti se seznámí se separačními procesy jako jednotkovými operacemi, jejich principy, rolí a zařazením v biotechnologiích.
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
The subject "Separation Methods in Biotechnology" expands students knowledge oriented towards engineering and technical aspects of biotechnological processes. Students will become familiar with separation processes as unit operations, their principles, roles and inclusion into biotechnologies.
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
strukturu biotechnologického procesu
rozšíří si znalosti o inženýrském pohledu na bioprocesy
separační procesy jako jednotkové operace
funkce a role separačních procesů v biotechnologiích
principy základních separačních procesů
začlenění separačních procesů do biotechnologií
volba vhodného separačního procesu s ohledem na požadavky na kvalitu a čistotu produktu
sekvence separačních procesů, zejména ve fázi izolace, purifikace a finální úpravy produktu
optimalizace separačních procesů v tzv. up-stream a down-stream processingu
základní orientace v separačních technikách z pohledu efektivity a ekonomiky
V rámci cvičení studenti zpracují a odprezentují případovou studii na téma z oblasti separačních procesů, za kterou získají zápočet.
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Students will be able to:
Define the structure of biotechnological process
Undersand the bioprocesses from engineering perspective
Describe the separation processes as a unit operation
Describe the function and role separation processes in biotechnology
Define the fundamental principles of separation processes
Integrate the separation processes into biotechnology
Select suitable separation process with regard to the requirements for quality and purity of the product
Choose the sequence of separation processes, particularly in the isolation, purification and finishing of the product
Optimize the separation processes in the up-stream and down-stream processing
Clasify separation techniques in terms of efficiency and economy
As part of the exercise, students will prepare and present a case study on a topic from the area of separation processes, for which they will receive credit.
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Literatura -
Z: Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
Z: Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
Z: Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9.
D: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6
a řada elektronických knih dostupných v doméně VŠCHT Praha na adrese http://knihovna.vscht.cz/?q=e-knihy
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
R: Wang W. K. (2001): Membrane Separations in Biotechnology. 2. vyd., Marcel Dekker, Inc., New York, Basel. ISBN: 0-8247-0248-4
R: Fellows P. J. (2009): Food Processing Technology, Principles and Practice. 3. vyd., Woodhead Publishing Ltd, Cambridge a CRC Press, Boca Raton. ISBN: 978-1-84569-216-2
R: Harrison R. G., Todd P., Rudge S. R., Petrides D. P. (2003): Bioseparations Science and Engineering. Oxford University Press, New York,Oxford. ISBN: 0-19-512340-9.
A: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (2011): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. KEY Publishing s.r.o., Ostrava. ISBN: 978-80-7418-086-6
14. How to choose effective separation and purification sequence - strategy and economy
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Studijní opory -
http://eso.vscht.cz
http://knihovna.vscht.cz/?q=e-knihy (elektronické knihy dostupné v doméně VŠCHT Praha)
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
http://eso.vscht.cz
http://knihovna.vscht.cz/?q=e-knihy (e-books available in the domain of ICT Prague)
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Vstupní požadavky -
Základní znalosti z fyzikální chemie, chemického inženýrství, biochemie, mikrobiologie, bioinženýrství, potravinářských a biochemických technologií, ...
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Basic knowledge of physical chemistry, chemical engineering, biochemistry, microbiology, bioengineering, food and biochemical technologies, ...
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Studijní prerekvizity -
mikrobiologie, biochemie, fyzikální chemie, chemického inženýrství, bioinženýrství, potravinářské a biochemické technologie
Poslední úprava: Melzoch Karel (17.09.2023)
Microbiology, Biochemistry, Physical chemistry, Chemical engineering, Bioengineering, Food and Biochemical Technology