V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit,
produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude
věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport /
skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace
založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné
příklady z praxe.
Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
Within the subject, the students will get acquainted with various scenarios that may occur in counterfeiting of important food commodities, products and food supplements; potential health risks for consumers will be also discussed. Both classic procedures of proof of a fraud as well as strategies of authentication based on modern laboratory techniques will be presented. Attention will also be paid to the importance of traceability in the chain agricultural production – processing / production – transport / storage – distribution. Case studies documenting real examples from practice will be shown as a part of lessons.
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska
Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy
Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin
Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Students will be able to:
Critically assess reasons and consequences of food and food supplements counterfeiting, both from an economical and health perspective
Be well informed on analytical procedures used for food and food supplements authentication
Be well informed on approaches used for food traceability
Propose procedures for detecting of food and food supplements authentication in a case study scenario
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné vypracování a prezentace semestrálního projektu dle zadání
Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky
Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
Successful completion and presentation of the semestral project according to the assignment is a precondition for granting the credit
Successful completion of the written and oral part of the exam
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Literatura -
Povinná:
Jean-François Morin & Michèle Lees (Eds.). FoodIntegrity Handbook: a guide to food authenticity issues and analytical solutions. Nantes Cedex 3, France: Eurofins Analytics France, 2018, https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=385 s. ISBN 978-2-9566303-1-9.
Sun Da-Wen. Modern techniques for food authentication, 2nd Edition. : Academic Press, 2018, https://vufind.techlib.cz/Record/001867833 s. ISBN 978-0-12-814264-6.
Doporučená:
Burns Malcolm; Foster Lucy; Walker Michael (Eds.). DNA Techniques to Verify Food Authenticity - Applications in Food Fraud. : Royal Society of Chemistry, 2020, https://app.knovel.com/kn/resources/kpDNATVFA1/toc s. ISBN 978-1-78801-178-5.
Gerard Downey (Ed.). Advances in Food Authenticity Testing. : Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, https://www.sciencedirect.com/book/9780081002209/advances-in-food-authenticity-testing s. ISBN 978-0-08-100220-9.
Volitelná:
Sofia Agriopoulou, Maria Tarapoulouzi, Theodoros Varzakas (Eds.). Chemometrics and Authenticity of Foods of Plant Origin. Boca Raton: CRC Press, 2022, https://doi-org.ezproxy.vscht.cz/10.1201/9781003266167 s. ISBN 9781003266167.
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.08.2024)
R: FoodIntegrity Handbook: a guide to food authenticity issues and analytical solutions, 2018, ISBN print version 978-2-9566303-0-2, electronic version 978-2-9566303-1-9
R: Da-Wen Sun, Modern Techniques for Food Authentication, 2nd Edition, Academic Press, 2018, Hardback ISBN: 9780128142646, eBook ISBN: 9780128142653
A: Downey G., Advances in Food Authenticity Testing, Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, ISBN 978-0-08-100220-9
A: Team of authors, Methods and criteria for verifying the authenticity of food and food ingredients, Key Publishing, 2011, ISBN 978-80-7418-124-5
Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
V rozsahu sylabu
Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
In the range of syllabus
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Sylabus -
1. Úvod do problematiky falšování potravin
2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin
3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy
4. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy
5. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie
6. Falšování potravin živočišného původu, případové studie
7. Falšování doplňků stravy
8. Průkaz autenticity technologických postupů používaných při výrobě potravin
9. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky
10. Principy globální sledovatelnosti potravin
11. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy
12. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích
Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
1. Introduction to the food adulteration topic
2. Traditional procedures applied for proving of food adulteration
3. Current analytical strategies used to detect food and food supplements adulteration
4. Application of chemometric tools for the effective detection of food and food supplements adulteration
5. Adulteration of plant-based foods and beverages, case studies
6. Adulteration of food of animal origin, case studies
7. Adulteration of food supplements, case studies
8. Authentication of technological procedures used in food production
9. Traceability in food chains, introduction to the topic
10. Principles of global food traceability
11. Role and activities of control authorities in detecting food and food supplements counterfeiting
12. Communication with consumers on risks associated with food fraud and related legislative requirements
Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
Studijní opory -
Odborné články a knihy z databází Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, apod.
Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
Scientific journals and books from the databases Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, etc.
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Studijní prerekvizity -
Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů
Poslední úprava: Kubová Petra (21.02.2018)
Food Chemistry, Analysis of Food and Natural Products