PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Strategie průkazu falšování potravin a doplňků stravy - M323020
Anglický název: Strategies for food and food supplements authentication
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: letní
Body: letní s.:4
E-Kredity: letní s.:4
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Tomaniová Monika Ing. Ph.D.
Stránská Milena prof. Ing. Ph.D.
Záměnnost : N323052
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit, produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport / skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné příklady z praxe.
Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska

Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy

Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin

Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie

Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné vypracování a prezentace semestrálního projektu dle zadání

Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky

Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Jean-François Morin & Michèle Lees (Eds.). FoodIntegrity Handbook: a guide to food authenticity issues and analytical solutions. Nantes Cedex 3, France: Eurofins Analytics France, 2018, https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=385 s. ISBN 978-2-9566303-1-9.
  • Sun Da-Wen. Modern techniques for food authentication, 2nd Edition. : Academic Press, 2018, https://vufind.techlib.cz/Record/001867833 s. ISBN 978-0-12-814264-6.

Doporučená:

  • Burns Malcolm; Foster Lucy; Walker Michael (Eds.). DNA Techniques to Verify Food Authenticity - Applications in Food Fraud. : Royal Society of Chemistry, 2020, https://app.knovel.com/kn/resources/kpDNATVFA1/toc s. ISBN 978-1-78801-178-5.
  • Gerard Downey (Ed.). Advances in Food Authenticity Testing. : Woodhead Publishing, Elsevier, 2016, https://www.sciencedirect.com/book/9780081002209/advances-in-food-authenticity-testing s. ISBN 978-0-08-100220-9.

Volitelná:

  • Sofia Agriopoulou, Maria Tarapoulouzi, Theodoros Varzakas (Eds.). Chemometrics and Authenticity of Foods of Plant Origin. Boca Raton: CRC Press, 2022, https://doi-org.ezproxy.vscht.cz/10.1201/9781003266167 s. ISBN 9781003266167.

Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.08.2024)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

V rozsahu sylabu

Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
Sylabus -

1. Úvod do problematiky falšování potravin

2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin

3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy

4. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy

5. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie

6. Falšování potravin živočišného původu, případové studie

7. Falšování doplňků stravy

8. Průkaz autenticity technologických postupů používaných při výrobě potravin

9. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky

10. Principy globální sledovatelnosti potravin

11. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy

12. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích

Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
Studijní opory -

Odborné články a knihy z databází Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, apod.

Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů

Poslední úprava: Kubová Petra (21.02.2018)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 14
Účast na přednáškách 1 28
Práce na individuálním projektu 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1 28
Účast na seminářích 0.5 14
4 / 4 112 / 112
 
VŠCHT Praha