Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
The subject is focused on explanation of basic functions of food packages, first of all on the protective role. The students should understand the principles of food package design concerning the protection against mechanical changes, humidity influence, redox processes, flavour changes, temperature variation, microorganism contamination, action of insect and animals, etc. The hygienic as well as environmental aspects of food packaging systems are also stressed. The basic principles of the design of food packaging machines are mentioned, too.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Studenti budou umět:
Navrhnout systém balení pro daný potravinářský výrobek včetně specifikace funkčních vlastností vhodných obalových materiálů
Specifikovat možnosti použití určitého obalového materiálu při zpracování potravin
Patřičně komunikovat s výrobci a dodavateli obalových prostředků pro potravinářské výroby
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
The students will able to:
i) propose the packaging system for particular food product including the specification of functional parameters of suitable packaging materials,
ii) specify the possibility of application of given packaging material in food processing,
iii) communicate properly with producers and suppliers of food packaging materials.
Literatura -
Poslední úprava: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Z: Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982
D: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
D: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882
D: Robertson G.L., Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, 2012,978-1-4398-6241-4
Poslední úprava: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
R: Robertson G.L., Food Packaging: Principles and Practice, Third Edition, CRC Press, 2012,978-1-4398-6241-4
A: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7
A: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882
Studijní opory -
Poslední úprava: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Poslední úprava: Vápenka Lukáš Ing. Ph.D. (11.09.2023)
The script for subject Food Packaging (in Czech): Dobiáš J., Vápenka L., Votavová L., Balení potravin, Praha 2019 (https://vydavatelstvi.vscht.cz/katalog/publikace?uid=uid_isbn-978-80-7592-052-2)
E-learning (in Czech): Balení potravin (https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=390)
Sylabus -
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
1. Ekonomie balení potravin, požadavky na obal
2. Základní obalové materiály, jejich vlastnosti a aplikace - dřevo, tkaniny
3. Papír
4. Kovy
5. Sklo,polymerní obalové materiály - klasifikace, obecné charakteristiky
6. Přírodní polymery, modifikované přírodní polymery
7. Syntetické polymery - polyolefíny a jejich kopolymery