|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení základních funkcí obalu při zpracovává potravin, zejména na jeho funkci ochrannou. Porozumění principů konstrukce obalů z hlediska ochrany baleného produktu před mechanickými změnami, změnami vlhkosti, oxidačními procesy, změnami chuti a vůně, působení teploty, kontaminací mikroorganismy, působení hmyzu a hlodavců atd. Důraz je kladen i na hygienické aspekty obalů potravin a vliv systémů balení na životní prostředí. V základních rysech jsou zmíněny i principy balících strojů.
Poslední úprava: DOBIASJ (28.08.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: Navrhnout systém balení pro daný potravinářský výrobek včetně specifikace funkčních vlastností vhodných obalových materiálů Specifikovat možnosti použití určitého obalového materiálu při zpracování potravin Patřičně komunikovat s výrobci a dodavateli obalových prostředků pro potravinářské výroby Poslední úprava: DOBIASJ (28.08.2013)
|
|
||
Z: Čurda D., Balení potravin, SNTL, Praha 1982 D: Arvanitoyannis I., Modified Atmosphere and Active Packaging Technologies, CRC Press, 2012, 978-1-43-980044-7 D: Robertson G.L., Food Packaging and Shelf Life, CRC Press, 2009,978-1-42-007844-2 D: Coles R. a kol., Food Packaging Technology, Blackwell, 2003, 978-0849397882 Poslední úprava: DOBIASJ (28.08.2013)
|
|
||
1. Ekonomie balení potravin, požadavky na obal 2. Základní obalové materiály, jejich vlastnosti a aplikace - dřevo, tkaniny 3. Papír 4. Kovy 5. Sklo,polymerní obalové materiály - klasifikace, obecné charakteristiky 6. Přírodní polymery, modifikované přírodní polymery 7. Syntetické polymery - polyolefíny a jejich kopolymery 8. Vinylové, akrylové a dusíkaté polymery 9. Polyestery, epoxidové pryskyřice, aminoplasty, fenolplasty. Lepidla 10. Potiskování obalů, ochranná funkce obalů, principy aktivního balení 11. Ochrana před mechanickýmizměnami, změnami vlhkosti a oxidačně-redukčními ději 12. Obal a změny teploty, balení pro mikrovlnný ohřev 13. Ekologické aspekty balení potravin, ekobilance, migrace složek obalů do potravin 14. Základní principy konstrukce balících strojů Poslední úprava: DOBIASJ (28.08.2013)
|
|
||
Sylaby předmětu Balení potravin: http://www.vscht.cz/ktk/www_324/studium/B/B.pdf
Poslední úprava: DOBIASJ (28.08.2013)
|
|
||
Principy úchovy potravin Poslední úprava: Vápenka Lukáš (19.09.2017)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Ústní zkouška | 70 |