|
|
|
||
Předmět tvoří nástavbu základního kurzu Biochemie I. Měl by studenty přivést k širšímu chápání biologických a biochemických souvislostí. Proto jsou témata jednotlivých přednášek volena tak, aby se v nich promítly poznatky z různých oblastí biochemie (struktury biopolymerů, molekulová genetika, metabolismus, aplikace bioanalytických metod).
Poslední úprava: Kodíček Milan (12.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: orientovat se v biochemické literatuře a chápat biochemické souvislosti, promítající se v současné době do všech oborů potravinářské technologie, zemědělství či medicíny; jeho znalosti mu také umožní studovat v magisterských a doktorských programech, v nichž je biochemie vyžadována jako samozřejmá prerekvizita. Poslední úprava: Fialová Jana (11.06.2013)
|
|
||
Složení zkoušky, sestávající z písemné a ústní části. Poslední úprava: Kodíček Milan (12.11.2012)
|
|
||
Z: Vodrážka Z.: Biochemie, Academia Praha 2002, ISBN 80-200-0600-4 Z: Kodíček M.: Biochemické pojmy - výkladový slovník, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2007, ISBN 80-7080-669-2, elektronická verze dostupná na stránkách Vydavatelství VŠCHT. D: Kodíček M, Karpenko V.: Biofysikální chemie, Academia Praha 2000, ISBN 80-200-0791-1 Poslední úprava: Fialová Jana (11.06.2013)
|
|
||
Účast na přednáškách, samostatné studium Poslední úprava: Kodíček Milan (12.11.2012)
|
|
||
1. The story of contemporary biochemistry 2. Metabolism and transport of oxygen and carbon dioxide 3. Biochemistry of essential factors 4. Regulation of enzyme activity 5. Hormones and transfer of information across biological membranes 6. Coordination of metabolic functions in multicellular organism 7. Eukaryotic cells biochemistry I - organelles 8. Eukaryotic cells biochemistry II - cytoskeleton 9. Biochemistry phototrophic and chemotrophic organisms 10. Essential methods of genetic engeneering 11. Bitechnologty; application of enzymes in food technology 12. Biochemistry in medicine I (clinical biochemistry) 13. Biochemistry in medicine II (biochemical causes of certain diseases) 14. Historical overview of biochemistry Poslední úprava: Kodíček Milan (22.06.2016)
|
|
||
Elektronická verze výkladového slovníku biochemických pojmů na adrese: http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.help.htm Veškeré materiály promítané na přednáškách jsou k disposici na adrese: http://biomikro.vscht.cz/vyuka/bck2/index.php Poslední úprava: SMIDOVAL (14.12.2012)
|
|
||
Organická chemie I Poslední úprava: Kodíček Milan (12.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Zkouškový test | 40 |
Ústní zkouška | 50 |