|
|
|
||
Cílem předmětu je objasnění současné strategie toxikologického hodnocení zdravotních rizik dietární expozice různým nebezpečným sloučeninám, které se mohou vyskytnout v potravním řetězci, jako jsou např. environmentální kontaminanty, přírodní toxiny a další sloučeniny vznikající v průběhu produkce a technologického zpracování potravin. Vedle vysvětlování základních principů, je pozornost soustředěna na příklady hodnocení a komunikaci rizik v případě globáoních krizí.
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
Z: Püssa T. Principles of Food Toxicology, CRC Press, 2007, ISBN 0849380901 Z: Dabrowski W.D., Sikorski Z.E. eds Toxins in Food, CRC Press, 2005, eBook ISBN: 978-0-203-50235-8 Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů. 2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů. 3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace. 4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí. 5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny. 6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva). 7. Kontaminanty přecházející do potravin z kontaktních materiálů. 8. Potravinové přísady (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty). 9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny. 10. Přírodní toxiny rostlinného a živočišného původu. 11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení reziduí chemických látek v potravinách. 12. Biotechnologie, nové typy poživatin a jejich nezávadnost. 13. Doplňky stravy a produkty přírodního léčitelství. 14. Komunikace rizik kontaminantů a potravinových přísad vnímaných konzumenty. Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
|
||
http://www.who.int/en/
http://www.efsa.europa.eu/ Poslední úprava: TAJ323 (04.12.2012)
|
|
||
Chemická bezpečnost potravin Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Ústní zkouška | 100 |