Váš prohlížeč nepodporuje JavaScript nebo je jeho podpora vypnutá. Některé funkce nemusejí být dostupné.
Produkce potravinářských surovin - N324002
Anglický název:
Production of Food Raw Materials
Zajišťuje:
Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta:
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost:
od 2021
Semestr:
letní
Body:
letní s.:3
E-Kredity:
letní s.:3
Způsob provedení zkoušky:
letní s.:
Rozsah, examinace:
letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst:
neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost:
neomezen
Stav předmětu:
zrušen
Jazyk výuky:
čeština
Způsob výuky:
prezenční
Úroveň:
Je zajišťováno předmětem:
B324002
Staré označení:
PPS
Anotace -
--- čeština angličtina
Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (13.11.2012)
The course focuses on the production of food raw materials. The questions of agriculture production, storage and post-harvest handling are discussed. The students are familiarized with the basic qualitative parameters of selected raw materials (animal and plant origin) and with the legislative aspects and agricultural standards that affect the production of food raw materials. The course enhances awareness of the global approach to food production "from farm to fork."
Poslední úprava: Rajchl Aleš (19.08.2013)
Literatura -
--- čeština angličtina
Z: Petr J., Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, ISBN 80-7080-332-0
Z: Simeonovová J. at.al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU v Brně, 2001, 80-7157-405-8
D: Prugar J. at.al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha, 2008, 978-80-86576-28-2
D: Pipek P.: Technologie masa I, 80-7080
Poslední úprava: Rajchl Aleš (18.11.2014)
R Petr J, Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, 8070803320
R Simeonovová J. at. al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU, Brno, 2001, 8071574058
A Prugar J. at. al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha, 2008, 9788086576282
A Pipek P.: Technologie masa I, VŠCHT Praha, 1995, 8070800399
Poslední úprava: Rajchl Aleš (19.08.2013)
Sylabus -
--- čeština angličtina
1. Význam a postavení zemědělství a potravinářského průmyslu
2. Spotřeba surovin, zajištění surovin - legislativní rámec
3. Faktory ovlivňující produkci rostlinných surovin
4. Ekologické aspekty zemědělské produkce
5. Produkce obilovin (včetně rýže, kukuřice a minoritních plodin)
6. Luskoviny, olejniny, brambory, cukrodárné plodiny
7. Vinná réva, chmel
8. Produkce ovoce a zeleniny
9. Principy skladování a přepravy rostlinných surovin
10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat
11. Produkce vepřového masa, hovězího masa a mléka
12. Produkce drůbežího masa a vajec
13. Ryby a ostatní vodní živočichové
14. Hygienické aspekty produkce a skladování živočišných surovin
Poslední úprava: Rajchl Aleš (13.11.2012)
1. Importance and position of agriculture and food industry
2. Crops consumption; Crop and food supplying; Regulations
3. Factors affecting crops production
4. Ecological aspects, sustainability
5. Cereals, pseudocereals, alternative crops
6. Legumes; Oilseeds; Potatoes; Sugar beet
7. Vine; Hops
8. Fruits and vegetables
9. Principles of plant products storing and transporting
10. Characteristics of farm livestock
11. Pork and beef production. Milk.
12. Eggs and poultry
13. Fish and aquatic animals
14. Hygienic aspects of animal products storing and transporting
Poslední úprava: OPATOVAH (08.03.2006)
Studijní opory -
--- čeština angličtina
elektronické studijní materiály: https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Rajchl Aleš (04.04.2016)
electronic study materials: https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Rajchl Aleš (04.04.2016)
Výsledky učení -
--- čeština angličtina
Studenti budou umět:
přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin
Poslední úprava: Rajchl Aleš (13.11.2012)
Students will be able to:
explain the quality of food raw materials of plant and animal origin.
discuss safety of food raw materials.
critically analyze and evaluate the quality of food raw materials.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (19.08.2013)
Studijní prerekvizity -
--- čeština angličtina
žádné
Poslední úprava: TAJ324 (12.08.2013)
none
Poslední úprava: TAJ324 (12.08.2013)
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Konzultace s vyučujícími
0.1
3
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi
0.7
19
Příprava na zkoušku a její absolvování
1.2
34
3 / 3
84 / 84
Hodnocení studenta
Forma
Váha
Aktivní účast na výuce
10
Zkouškový test
50
Ústní zkouška
40