Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (13.11.2012)
The course focuses on the production of food raw materials. The questions of agriculture production, storage and post-harvest handling are discussed. The students are familiarized with the basic qualitative parameters of selected raw materials (animal and plant origin) and with the legislative aspects and agricultural standards that affect the production of food raw materials. The course enhances awareness of the global approach to food production "from farm to fork."
Poslední úprava: Rajchl Aleš (19.08.2013)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin
Poslední úprava: Rajchl Aleš (13.11.2012)
Students will be able to:
explain the quality of food raw materials of plant and animal origin.
discuss safety of food raw materials.
critically analyze and evaluate the quality of food raw materials.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (19.08.2013)
Literatura -
Z: Petr J., Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, ISBN 80-7080-332-0
Z: Simeonovová J. at.al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU v Brně, 2001, 80-7157-405-8