|
|
|
||
Předmět je zaměřen na kinetiku a mechanismy reakcí katalyzovaných enzymy, termodynamický popis interakce enzymů s inhibitory a dalšími látkami, použití analytických a biofyzikálních metod pro stanovení aktivit enzymů, studium jejich struktury a mechanismů jejich působení. Tématem budou také postupy vedoucí ke změnám vlastností enzymů metodami proteinového inženýrství a možnosti získávání enzymů genovými technologiemi. Budou popsány vlastnosti vybraných enzymů používaných v průmyslových technologiích. Bude též věnována pozornost enzymům využívaným v molekulární biologii.
Studenti se v další části kurzu individuálně zaměří na zpracování vybraného typu enzymů, jejich strukturu, mechanismus působení, funkci a využití. Výběr témat bude buď v souladu s tématem disertační práce, nebo s ohledem na aktuální stav výzkumu v této oblasti. Své poznatky představí v rámci kurzu formou presentace.
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (06.07.2018)
|
|
||
Studenti budou po absolvování předmětu rozumět mechanismu působení enzymů, kinetice enzymových reakcí a regulaci enzymové aktivity. Získají znalosti o vlastnostech technologicky významných enzymů a možnostech cíleného získávání nových enzymů. Studenti budou umět navrhovat a používat pokročilé metody pro charakterizaci a využití enzymů v biochemickém výzkumu, vývoji léčiv, v potravinářských a nepotravinářských technologiích a genovém inženýrství. Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (06.07.2018)
|
|
||
Písemná a ústní zkouška, přednesení presentace. Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (23.04.2018)
|
|
||
A.G. Marangoni (Ed.): Enzyme Kinetics. John Wiley & Sons, Inc. 2003, ISBN: 9780471159858 (printed), 9780471267294 (online) H. Bisswanger: Enzyme Kinetics. Wiley-VCH Verlag GmbH, 2002, ISBN: 9783527303434 (printed), 9783527601752 (online) R.J. Whitehurst, M. van Oort: Enzymes in Food Technology, Blackwell Publishing Ltd, 2010, ISBN: 9781405183666 (printed), 9781444309935 (online) J. Polaina, A.P. MacCabe: Industrial Enzymes : Structure, Function and Applications, Springer Dordrecht NLD, 2007, ISBN: 9789048173549 (printed), 9781402053771 (online) J.R. Whitaker, A.G.J. Voragen, D.W.S. Wong, Handbook of Food Enzymology, CRC Press 2002 ISBN: 9780824706869 (printed), 9780203910450, (online) W.Aehle: Enzymes in Industry, Wiley-VCH 2004 ISBN 9783527295920 (printed) 9783527602131 (online) Poslední úprava: Valentová Olga (16.10.2018)
|
|
||
Náplň předmětu je rozdělena do tří bloků. V prvním bloku bude věnována pozornost základním charakteristikám enzymů, tedy a) detailnímu rozboru enzymové kinetiky jedno- a více substrátových reakcí, b) inhibici enzymů a c) stanovení aktivity enzymů s využitím spektrofotometrických, separačních, elektrochemických a dalších metod. V druhém bloku budou studenti seznámeni se a) mechanismy enzymových reakcí a metodami jejich studia a b) způsoby regulace enzymové aktivity v buňkách na úrovni molekul enzymů, tj. nekovalentními interakcemi a kovalentními modifikacemi enzymů. Třetí blok bude věnován možnostem využití enzymů s ohledem na a) vývoj nových enzymů metodami enzymového inženýrství, metodami řízené evoluce a racionálními metodami, metagenomickými přístupy atd. b) zdroje a produkci technologicky významných enzymů c) charakterizaci enzymů využívaných v technologiích a medicíně a d) charakterizaci enzymů využívaných při manipulaci s genetickým materiálem. Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (06.07.2018)
|
|
||
http://web.vscht.cz/spiwokv/enzymologie/ http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=ae Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (23.04.2018)
|
|
||
Žádné nejsou. Poslední úprava: Kubová Petra (11.04.2018)
|