|
|
|
||
Předmět je sestaven z přednášek zaměřených na prohloubení teoretických znalostí v oblasti chemie přírodních a modifikovaných polysacharidů a jejich praktického využití v různých oborech průmyslu. Jednotlivé přednášky jsou věnovány postupům isolace, přečištění, fyzikálním vlastnostem, chemické modifikace a strukturní analýze polysacharidů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.10.2018)
|
|
||
Rozšířené znalosti o polysacharidech s cílem na doktorskou práci. Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|
|
||
Hodnocená prezentace věnovaná aktuálnímu tématu v oblasti výzkumu polysacharidů. Závěrečná ústní zkouška. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.10.2018)
|
|
||
Z: Food Polysaccharides and Their Applications, ed. by Alistair M. Stephen, Glyn O. Phillips, Peter A. Williams, Taylor and Francis Group, ISBN 10:0-8247- 5922-2 Poslední úprava: Kubová Petra (17.12.2018)
|
|
||
Předmět obsahuje několik bloků: (a) výskyt a význam polysacharidů v přírodě, (b) preparativní a analytické aspekty, (c) modifikace polysacharidů, (d) fyzikální vlastností a biologické aktivity polysacharidů, (e) využití polysacharidů při tvorbě struktury potravin a ve farmacii. Velká část přednášek je věnovaná přehledu průmyslově a medicinálně významných polysacharidů z rostlinných, živočišných, fungálních a mikrobiálních zdrojů. Dále budou probírány otázky vázáné s isolací, čištěním a analýzou složení, struktury a molekulové hmotností polysacharidů. Polysacharidy budou popsány jako hydrokoloidy, tj. jejich chovaní ve vodném prostředí. Budou probrány možnosti rozšíření využití polysacharidů cestou chemické nebo jiné modifikace. Aktivní účast studentů doktorského studia bude zaměřena na výzkum polysacharidů majících význam pro jejich doktorské práce. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.10.2018)
|
|
||
Vědecké databáze, např. SciFinder, časopisy např.: : Carbohydrate Polymers, Carbohydrate Research, Cellulose. Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|
|
||
Ukončené studium na úrovni magisterského studia. Poslední úprava: Pátková Vlasta (18.05.2018)
|