|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení pivovarské technologie jako celku, od jednotlivých surovin po hotový produkt. Pivovarský technologický proces je rozdělen na teplou část (příprava sladiny a po zavaření chmele mladiny, odloučení kalů a zchlazení) a studenou část (studená mladina je pak podrobena kvašení a dokvašování). Po filtraci se hotové pivo plní do transportních a spotřebitelských obalů. Kromě technologie spodně kvašeného piva je probírána i technologie svrchně kvašených piv, včetně výroby speciálních piv.
Poslední úprava: Kubová Petra (04.02.2020)
|
|
||
Studenti budou umět: Samostatně se orientovat v problematice sladařské a pivovarské technologie v rozsahu vymezeném sylabem předmětu. Základní procesy, které jsou základem pivovarské technologie, od surovin až po finální pivo. Využívat znalosti pivovarské technologie při návrhu nových výrobků.
Poslední úprava: Dostálek Pavel (28.05.2018)
|
|
||
Pro úspěšné zakončení předmětu je nutná aktivní účast na přednáškách a cvičeních, napsání zkouškové písemné práce alespoň na 50% a ústní přezkoušení s hodnocením minimálně 50%. Poslední úprava: Dostálek Pavel (22.05.2018)
|
|
||
R:Basařová G., Šavel J., Basař P., Basařová P., Lejsek T.: The Comprehensive Guide to Brewing - From Raw Materiál to Packaging, Fachverlag Hans Carl, Nuremberg (1. vydání, 2017), ISBN: 978-3-418-00842-4 A:Kunze W.: Technology Brewing and Malting, 4th Edition, VLB Berlin 2010, ISBN: 978-3-921690-64-2 Poslední úprava: Dostálek Pavel (04.05.2018)
|
|
||
Písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Dostálek Pavel (22.05.2018)
|
|
||
1. Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. 2. Kritéria kvality surovin. Voda, chmel 3. Sladařský ječmen, výroba sladu. 4. Klasické a moderní varny, šrotování sladu. Vystírání, rmutování, okyselování rmutů, scezování a vyslazování mláta. 5. Chmelovar, fyzikální a chemické pochody, technologické postupy.Chlazení mladiny, flotace mladiny, oxidace ve varně. Varní výtěžek. 6. Pivovarské kvasinky, šlechtění kvasinek, produkční kmeny. Test. 7. Metabolismus kvasinek. Hlavní kvašení, spilka a technologické postupy. 8. Sudování a dokvašování mladého piva - teorie a praxe. 9. Moderní intenzifikované postupy kvašení, velkoobjemové nádoby, CKT. 10. Ballingovy zákony, jímání oxidu uhličitého, kvasničné hospodářství. 11. Filtrace, druhy filtrů a filtračních materiálů, moderní postupy filtrace. 12. Pasterace piva, teorie a praxe. Koloidní stabilita piv a stabilizační postupy. 13. Stáčení piva. Sycení piva. Pěnivost a gushing. Kyslík a pivo. 14. Nízkoalkoholická piva,druhy a kvalitativní znaky piv. Zpracování odpadů. Poslední úprava: Dostálek Pavel (04.05.2018)
|
|
||
http://elearning.vscht.cz/ Poslední úprava: Kubová Petra (25.04.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra (05.02.2020)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |