|
|
|
||
Předmět je sestaven z přednášek, které jsou zaměřeny na prohloubení teoretických znalostí i praktických aspektů zejména z oblasti praktického využití mikroorganismů a rostlin pro produkci nízkomolekulárních a vysokomolekulárních látek v průmyslovém měřítku, přípravu mikrobiálních a rostlinných producentů, způsob jejich kultivace a fermentace ve velkých objemech, isolaci a purifikaci produktů. Dále na využití mikroorganismů a rostlin v různých odvětvích např. sanační aplikace, farmakologie, úprava vody.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Student po absolvování předmětu bude mít přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristice a významu. Seznámí se s zdroji průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich způsoby isolace, metodami charakterizace přirozených isolátů, s nahromaďovacími technikami, kultivačními podmínkami, metodami šlechtění průmyslově významných mikroorganismů. Dále se seznámí s přehledem základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti průmyslové mikrobiologie Závěrečná zkouška složená z písemné a ústní části Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Z: Waites M. et al: Industrial Microbiology: In Introduction, Blackwell Science 2001,ISBN-13:978-0632053070
D: Nduka Okafor: Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press 2007,ISBN 9781578085132 Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na jimi zvolené a zpracované téma zahrnující samostudium Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Předmět obsahuje několik bloků: a)Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam; b)informace o velkých cyklech v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků; c)zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky. Velká část prezentací je věnována d)sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny e) principům šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutacím, výměně genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genovým manipulací, cílené mutagenezi, konstrukci vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku, f)regulaci mikrobiálního metabolismu, transportu. Samostatnou kapitolu tvoří přednáška o výrobních zřízeních, typech bioreaktorů, typech fermentačních procesů a jejich regulaci a přehledu základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů. V dalším bloku je pozornost věnována g)hlavním metabolickým drahám průmyslově významných organismů, primárnímu a sekundárnímu metabolismus h)Přípravě esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Dalším významné produktům sekundárního metabolismu rostlin a průmyslové přípravě mikrobiálních a rostlinných enzymů. Další samostatnou přednáškou je problematika i) mikrobiální a enzymové biotransformace, j) geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa a k) využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
http://www.nature.com/ismej/index.html
http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-EMI.html
http://aem.asm.org/
http://rdp.cme.msu.edu
http://umbbd.ethz.ch/
http://fungene.cme.msu.edu Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
nejsou Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Mikrobiologie, biochemie a molekulární genetika na magisterské úrovni Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|