|
|
|
||
Předmět shrnuje základní postupy využívané při konzervování předmětů z textilních materiálů. Zabývá se možnostni čištění textilií, jejich adjustací a preventivní konzervací.
Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
Student bude umět: metody a technologie konzervování textilních objektů provést a vyhodnotit průzkum textilního předmětu na základě vyhodnocení průzkumu navrhnout optimální postup pro konzervování či restaurovaní předmětu Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
Předmět je zakončen písemnou zkouškou.Pro absolvování zkoušky musí student napsat test alespoň na 50 %. Studenti se na zkoušku přihlašují přes SIS. Studentovi, který není na zkoušku v SISu zapsán, nebude umožněno zkoušku vykonat. Student, který se ze zkoušky prostřednictvím SISu neodhlásí (v závažných případech je možná omluva bez zbytečného odkladu přímo zkoušejícímu) a na zkoušku se nedostaví, obdrží známku "F". Poslední úprava: Drábková Klára (05.06.2024)
|
|
||
Tímár-Balázsy A., Eastop D.: Chemical Principles of Textile Conservation. Butterworth Heineman, Oxford 1998 ISBN 0-7506-2620-8 Landi S.: The Textile Conservators Manual. Butterworth Heineman, Oxford 1992 ISBN 0-7506-3897-4 Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
1. Postupy konzervování textilií 2. Průzkum textilních předmětů 3. Čištění textilií pomocí rozpouštědel 4. Čištění textilií mokrou cestou 5. Povrchově aktivní látky 6. Odstraňování nečistot pomocí chemických reakcí 7. Bělení textilií 8. Konsolidanty a adheziva 9. Konzervování archeologických textilií I 10. Konzervování archeologických textilií II 11. Konzervování kovů na textilu I 12. Konzervování kovů na textilu II 13. Dezinfekce textilií 14. Adjustace a způsoby uložení textilií
Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
e-learning Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Fialová Jana (11.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |