PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Procesy a operace v pivovarské výrobě - M319010
Anglický název: Processes and Operations in Brewing Industry
Zajišťuje: Ústav biotechnologie (319)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2021
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Dostálek Pavel prof. Ing. CSc.
Záměnnost : N319015
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět je zaměřen na pochopení jednotkových operací a strojně-technologického vybavení sladařského a pivovarského průmyslu s ohledem na specifické požadavky moderních a energeticky šetrných výrob. Základem jsou principy kinetiky biologických procesů a jejich chemicko-inženýrských způsobů popisu a bilancování. Porozumění souvislostí mezi jednotlivými procesy, aparáty a zařízeními nezbytnými pro jejich provádění je prohloubeno zařazením přednášek věnovaných hygienickým, energetickým a kvalitativním aspektům výrobních procesů.
Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Popsat a hodnotit jednotlivé operace v pivovarské výrobě z hlediska procesního inženýrství, energetické účinnosti a hygienických aspektů.

Porovnat různá technologická řešení a strojní zařízení pro jednotlivé výrobní úseky a vybrat nejvhodnější podle daných kvalitativních a kvantitativních kritérií.

Klíčovou terminologii potřebnou pro komunikaci s materiálovými, strojními a potrubními inženýry.

Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Zápočtový test (hodnocený minimálně 50%).

Zkouškový test (hodnocený minimálně 50%).

Ústní zkouška.

Poslední úprava: Brányik Tomáš (23.01.2018)
Literatura -

Doporučená:

  • Pivovarství, teorie a praxe výroby piva, Basařová, Gabriela, 2010
  • Technology brewing and malting, Kunze, Wolfgang, 2004
  • Brewing, science and practice, Briggs, Dennis E, 2004

Poslední úprava: Brányik Tomáš (23.08.2024)
Sylabus -

1.Projektování a výstavba

2.Výroba nealkoholických piv

3.Plnění, uzavírání a etiketování

4.Čištění a sanitace

5.Kontinuální kvašení piva

6.Inženýrské sítě v pivovarech

7.Energetická bilance a úspory energie v pivovaru

8.Provozní automatizace

9.Pivní trh, od globálního k lokálnímu

10.Čisté prostory, návrh a validace

11.Řízení výroby

12.Pivní pěna, vliv surovin a technologie

13.Mechanické míchání a provzdušňování

14.Konstrukční materiály a koroze

Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Studijní opory -

https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=460

Poslední úprava: Brányik Tomáš (23.01.2018)
Studijní prerekvizity -

Sladařství, Chemické inženýrství

Poslední úprava: Hladíková Jana (20.12.2017)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.4 10
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.6 18
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 0.5 14
4 / 4 112 / 112
 
VŠCHT Praha