|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení základních principů technologie výroby révového vína a ostatních vín, nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů. Pozornost je věnována vstupním surovinám, přídatným látkám, metodám zpracování, laboratorní a provozní kontrole, potravinářským strojům a zařízením a základním legislativním předpisům. Předmět je doplněn o exkurse a o obhajobu individuálního studentského projektu.
Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Kvalitativně posoudit vhodnost vstupních surovin Základní technologie výroby révových vín a ostatních nízkoalkoholických a nealkoholických nápojů Analyzovat vzorky surovin, meziproduktů a konečných výrobků nápojového průmyslu Orientovat se v klíčových legislativních předpisech - kategorizace nápojů Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Požadavky na splnění zápočtu: vypracování a prezentování projektu na zadané téma.
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška. Poslední úprava: Jarošová Irena (31.01.2018)
|
|
||
Z:Steidl, R.: Sklepní hospodářství, Valtice: Radix, 2002. ISBN 80-903201-0-4. D:Ackrmann, P.: Velký vinařský slovník. Praha: Radix, 2007. ISBN 978-80-86031-70-5. D:Ashurst, R.: Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices, Third Edition, Editor(s): Philip R. Ashurst, 2016. ISBN 9781118634943.DOI: 10.1002/9781118634943. D:Balík, J.: Vinařství, návody do laboratorních cvičení.Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně 2006. ISBN 80-7157-933-5. D:Boulton,B., Singleton, V. L., Bisson, L. F., Kunkee, R. E.: Principles and practices of wine making. New York: Chapman and Hall, 1996. ISBN 0-412-06411-1. D:Jackisch, P.: Modern Winemaking, Cornell University, USA, 1985., ISBN 0-8014-1455-5. D:Jackson, R. S.: Wine science: principles and applications. London: Elsevier Inc., 2008. ISBN 978-0-12-373646-8. D:Kirk-Othmer: Food and Feed Technology, 2 Volume Set, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 2008., ISBN: 047017448X. D:Kraus, V., Kraus, V. ml.: Pěstujeme révu vinnou. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0562-1. D:Reinhard, E., et al.: Vady vína. Valtice: Národní vinařské centrum, 2006. ISBN 80-903201-6-3. D:Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D.: Handbook of Enology. Volume 1: Microbiology of wine and vinifications. England: Chichester, 2000. ISBN 0-471-97362-9. D:Ribéreau-Gayon, P., Glories, Y., Maujean, A., Dubourdieu, D.: Handbook of Enology. Volume 2: The chemistry of wine stabilization and treatments. Paris : [s.n.], 1998. ISBN 0-471-97363-7. D:Steen, D. a Ashurst, P.R.: Carbonated Soft Drinks: Formulation and Manufacture, Blackwell Publishing Ltd, 2006. ISBN-13: 978-14051-3435-4, ISBN-10: 1-4051-3435-6. D:Stevenson, T.: Světová encyklopedie vín. Bratislava: Gemini spol s.r.o., 1993. ISBN 80-7161-005-4. D:Šilhánková, L.: Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2002. ISBN 8-85605-71-6. D:Wintgens, J.N.: Coffee: Growing, Processing, Sustainable Production: A Guidebook for Growers, Processors, Traders, and Researchers, WILEY-VCH Verlag GmbH & Co. KGaA, Weinheim, Second, Updated Edition 2009 ISBN: 978-3-527-32286-2. D:Zákon 321/2004 Sb. D:Zákon 78/2004 Sb. D:Vyhláška 323/2004 Sb. D:Vyhláška 305_2012_novelizuje 323_2004 Sb. D:Vyhláška 256/2011 Sb. D:Vyhláška 254/2010 Sb. D:Vyhláška 219/2003 Sb. D:Vyhláška 214/2010 Sb. D:NAŘÍZENÍ RADY (ES) č. 1493/1999 D:NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1227/2000 Poslední úprava: Jarošová Irena (24.01.2018)
|
|
||
1. Historie a moderní trendy vinařství. Pěstování a odrůdy vinné révy. 2. Ampelografie, fenologické znaky, roční cyklus révy vinné. 3. Biochemie zrání vinných hroznů. 4. Odrůdy a charakteristika 5. výroba révových sazenic 6. Základy vinařské legislativy - Vinařský zákon, potravinový kodex, integrovaná produkce, Geneticky modifikované organismy (GMO), suroviny, HACCP. 7. Chemické složení vinných hroznů. Příjem a kontrola kvality hroznů. Příprava moštu - hodnocení, drcení, lisování a úpravy moštu. Výrobní zařízení. 8. Vinařské mikroorganismy. ASVK. Teorie a praxe kvašení vína. Biochemické změny při zrání a kvašení vína. Tvorba buketových složek. 9. Technologie úprav vína - filtrace, stabilizace, plnění do lahví. 10. Technologie bílých vín 11. Technologie červených vín, perlivých, speciálních vín a sektu. Zrání vína v sudech barrique. Druhy vín - charakteristika a složení. Řízení jakosti ve vinařství. 12. Technologie speciálních vín. Druhy vín - charakteristika a složení. Řízení jakosti ve vinařství. 13. Vady a senzorika vína. Výroba nízkoalkoholických nápojů - technologie, dealkoholizace. 14. Prezentace projektů studentů Poslední úprava: Jarošová Irena (24.01.2018)
|
|
||
www.szpi.gov.cz www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/mikr.htm https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Jarošová Irena (25.01.2018)
|
|
||
Biochemie I Poslední úprava: Jarošová Irena (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 15 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0.7 | 20 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.4 | 10 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 15 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.7 | 20 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 32 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |