PředmětyPředměty(verze: 979)
Předmět, akademický rok 2025/2026
  
Chemická bezpečnost potravin - M323001
Anglický název: Chemical Food Safety
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2025
Semestr: zimní
Body: zimní s.:5
E-Kredity: zimní s.:5
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence: Odbornost, Mezioborovost, Samostatnost
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D.
Hajšlová Jana prof. Ing. CSc.
Záměnnost : AM323001, N323012, N323012A
Je záměnnost pro: AM323001
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při zpracování potravin a potravinových surovin z běžných prekurzorů, dále bude zaměřena na přídatné látky používané v potravinách a v neposlední řadě na kontaminanty různého původu, ať již látky pocházející z životního prostředí, aplikace v zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Vypracování a obhájení semestrálního projektu.

Písemná a ústní zkouška.

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Velíšek, Jan, Hajšlová, Jana. Chemie potravin. Tábor: OSSIS, 2009, 2 sv. s. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Watson, David H.. Food chemical safety.. Boca Raton: Woodhead Publ., 2002, 308 s. s. ISBN 1-85573-563-6.

Doporučená:

  • Avino, Pasquale, Di Fiore, Cristina, Farris, Stefano. Microplastics in agriculture and food science, methods for identification and remediation. : , , xix, 478 stran s. ISBN 978-0-443-22210-8.
  • Chawla, Malvika, Singh, Jaspal, Kaushik, R. D.. Hazardous chemicals, overview, toxicological profile, challenges, and future perspectives. : , , xxi, 840 stran s. ISBN 978-0-323-95235-4.
  • Motarjemi, Yasmine, Moy, Gerald, Todd, E. C. D.. Encyclopedia of food safety. Amsterdam: Academic Press, 2014, 4 sv. s. ISBN 978-0-12-378612-8.

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

V rozsahu sylabu.

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Sylabus -

1. Chemická bezpečnost potravin – vymezení pojmů, legislativní rámec a přehled hlavních skupin rizikových látek

2. Charakteristika kontaminantů v potravinách, jejich vlastnosti a cesty vstupu do potravního řetězce

3. Perzistentní organické polutanty – hlavní skupiny a legislativní aspekty (Stockholmská úmluva),

4. Nové environmentální kontaminanty, mikroplasty; hlavní skupiny a legislativní aspekty

5. Principy zelené chemie a jejich aplikace v potravinářství – cíle, strategie a dopady na chemickou bezpečnost potravin

6. Chemické látky uvolňující se z materiálů určených pro styk s potravinami

7. Látky vznikající při výrobě potravin – procesní kontaminanty, hlavní skupiny a legislativní aspekty

8. Mykotoxiny a další přírodní toxiny – hlavní skupiny a legislativní aspekty

9. Přírodní toxické látky – hlavní skupiny a legislativní aspekty

10. Moderní pesticidy a veterinární farmaka; hlavní skupiny, legislativní aspekty a strategie snižování používání syntetických pesticidů ve prospěch přírodních alternativ

11. Toxické kovy a dusičnany – hlavní skupiny a legislativní aspekty

12. Potravinová aditiva – hlavní skupiny, legislativní aspekty a systém E–kódů

13-14.Chemické kontaminanty ve vybraných potravinových komoditách (obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina) – hlavní skupiny a legislativní aspekty, případové studie

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
Studijní opory -

http://www.efsa.europa.eu/

http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm

http://www.who.int/en/

http://www.bezpecnostpotravin.cz/

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

Posoudit chemickou bezpečnost potravin

Navrhnout postupy, jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování

Navrhnout možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin

Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Konzultace s vyučujícími 0.5 14
Účast na přednáškách 1 28
Práce na individuálním projektu 1.5 42
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 0.5 14
5 / 5 140 / 140
Hodnocení studenta
Forma Váha
Ústní zkouška 100

 
VŠCHT Praha