|
|
|
||
The course provide students with the basic knowledge, skills and habits needed to manage a business. It focuses mainly on internal management tools and their use for the external business success. It teaches students a synthetic view of business. Poslední úprava: Scholleová Hana (10.12.2021)
|
|
||
Zápočet: je udělen po zisku 60 bodů ze 100 (10 bodů získatelných aktivitou na seminářích, 20 bodů průběžný test a 70 bodů závěrečný test), v případě neúspěchu je možno psát souhrnný test za 100 bodů, ze kterého je třeba získat alespoň 60 bodů Zkouška: ústní, termíny ve zkouškovém období, účast na zkoušce je možná pouze po úspěšném zisku zápočtu Poslední úprava: Čámská Dagmar (16.09.2020)
|
|
||
Z: GARRISON, R., NOREEN, E., BREWER, P. 2017. Managerial Accounting. 16th Edition. McGraw-Hill Education. ISBN 978-1259307416. Z: SAMUELSON, W. F., MARKS, S. G. 2014. Managerial Economics, 8th Edition. Wiley. ISBN 978-1119025900. D: DRANSFIELD, R. Business Economics. 1st Edition. Routledge. ISBN 978-1444170450. D: BREALEY, R. A., MYERS, S. C., ALLEN, F. Principles of Corporate Finance. 13th ed. New York: McGraw-Hill, 2019. ISBN: 978-1260565553. Poslední úprava: Čámská Dagmar (16.09.2020)
|
|
||
Zápočet: je udělen po zisku 60 bodů ze 100 (10 bodů získatelných aktivitou na seminářích, 20 bodů průběžný test a 70 bodů závěrečný test), v případě neúspěchu je možno psát souhrnný test za 100 bodů, ze kterého je třeba získat alespoň 60 bodů Zkouška: ústní, termíny ve zkouškovém období, účast na zkoušce je možná pouze po úspěšném zisku zápočtu
Poslední úprava: Čámská Dagmar (16.09.2020)
|
|
||
1. Podnik, definice, pojetí, vymezení zákonem, podnik v kontextu podnikatelského prostředí.
2. Podnikové činnosti, typologie podniků.
3. Hodnotové veličiny sledované podnikovým výkaznictvím – výnosy, náklady, příjmy, výdaje, majetek, kapitál, zisk, cash flow.
4. Fáze životního cyklu podniku a řešené problémy.
5. Založení podniku – zakladatelský rozpočet.
6. Náklady – manažerské pojetí, fixní, variabilní náklady, nákladové modely.
7. Výnosová funkce, lineární modelování nákladů a výnosů, bod zvratu, zisk a navazující analýzy.
8. Provozní riziko – provozní páka, stupeň provozní páky, koeficient bezpečnosti, optimalizace volby technologie vzhledem k efektu i riziku.
9. Stanovení kapacit výroby, výkon, čas a jejich využití, normy pracnosti.
10. Výroba a trh – cenotvorba, stanovení dolní hranice ceny v závislosti na časovém horizontu.
11. Odchylky a vliv na celkovou hodnotu. Metody analýzy odchylek pro aditivní a multiplikativní vazbu rozkladu vrcholové veličiny.
12. Kalkulace – neúplná, úplná – kalkulační vzorce. Kalkulace prostá, s poměrovými čísly, přirážková, vícestupňová, zůstatková, limitní – target costing, ABC. Využití neúplné kalkulace – sortimentní analýza.
13. Procesní řízení nákladů.
14. Tvorba podnikových rozpočtů Poslední úprava: Čámská Dagmar (16.09.2020)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 2.5 | 70 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
6 / 6 | 168 / 168 |