PředmětyPředměty(verze: 877)
Předmět, akademický rok 2020/2021
  
Podniková ekonomika - B501002
Anglický název: Business Economics
Zajišťuje: Ústav ekonomiky a managementu (837)
Platnost: od 2020
Semestr: zimní
Body: zimní s.:6
E-Kredity: zimní s.:6
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/2 Z+Zk [hodiny/týden]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Pro druh: bakalářské
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Scholleová Hana doc. RNDr. Ing. Ph.D.
Záměnnost : AB501002
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Literatura
Poslední úprava: Botek Marek Mgr. Ing. Ph.D. (17.01.2020)

Z: Synek, M. Podniková ekonomika. 6. vyd. Praha : C. H. Beck, 2015. ISBN 978-80-7400-274-8.

Z: Scholleová, H. Podniková ekonomika. Sbírka příkladů. Praha : C. H. Beck, 2015. ISBN: 978-80-7400-275-5.

D: Synek, M. Manažerská ekonomika. 5. vyd. Praha : Grada Publishing, 2011. ISBN 978-80-247-3494-1.

D: Garrison, R., Noreen, E., Brewer, P. 2017. Managerial Accounting. 16th Edition. McGraw-Hill Education. ISBN 978-1259307416.

D: Popesko, B., Papadaki, Š. Moderní metody řízení nákladů. 2. vyd. Grada Publishing, 2016. ISBN 978-80-247-5773-5.

D: Taušl Procházková, P. a kol. Úvod do podnikové ekonomiky. Západočeská univerzita. 2017. 978-80-261-0733-0.

Sylabus
Poslední úprava: Botek Marek Mgr. Ing. Ph.D. (17.01.2020)

1. Podnik, definice, pojetí, vymezení zákonem, podnik v kontextu podnikatelského prostředí.

2. Podnikové činnosti, typologie podniků.

3. Hodnotové veličiny sledované podnikovým výkaznictvím – výnosy, náklady, příjmy, výdaje, majetek, kapitál, zisk, cash flow.

4. Fáze životního cyklu podniku a řešené problémy.

5. Založení podniku – zakladatelský rozpočet.

6. Náklady – manažerské pojetí, fixní, variabilní náklady, nákladové modely.

7. Výnosová funkce, lineární modelování nákladů a výnosů, bod zvratu, zisk a navazující analýzy.

8. Provozní riziko – provozní páka, stupeň provozní páky, koeficient bezpečnosti, optimalizace volby technologie vzhledem k efektu i riziku.

9. Stanovení kapacit výroby, výkon, čas a jejich využití, normy pracnosti.

10. Výroba a trh – cenotvorba, stanovení dolní hranice ceny v závislosti na časovém horizontu.

11. Odchylky a vliv na celkovou hodnotu. Metody analýzy odchylek pro aditivní a multiplikativní vazbu rozkladu vrcholové veličiny.

12. Kalkulace – neúplná, úplná – kalkulační vzorce. Kalkulace prostá, s poměrovými čísly, přirážková, vícestupňová, zůstatková, limitní – target costing, ABC. Využití neúplné kalkulace – sortimentní analýza.

13. Procesní řízení nákladů.

14. Tvorba podnikových rozpočtů

Podmínky zakončení předmětu
Poslední úprava: Botek Marek Mgr. Ing. Ph.D. (17.01.2020)

Požadavky na zápočet: min. 60 bodů ze 100, z toho může student získat 10 bodů za aktivitu na cvičeních, 20 bodů za průběžný test a 70 bodů za závěrečný test.

Zkouška: ústní

 
VŠCHT Praha