Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin.
Přednášky jsou koncipovány do dvou částí:
1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody;
2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
The course is aimed at the knowledge expansion of the principles and applications of modern methods of sample preparation and instrumental methods in food analysis. The lectures are divided into two parts: 1 Technical: a) sampling and sample preparation, b) separation, spectrometric and electrochemical methods; 2 Application: characterization and analysis of selected food components.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic.
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Students will be able to:
Understand principles of sample preparation methods and their applications in food analysis.
Understand principles of instrumental methods and their applications in food analysis.
Understand characteristics and analysis of peptides, proteins, phenols, flavonoids, organic acids, alkaloids, additives, contaminants and nanoparticles.
Literatura -
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (17.05.2018)
R: Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
R: Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
A: Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
A: Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
A: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
A: Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
A: Odborné časopisy
Poslední úprava: Poustka Jan prof. Dr. Ing. (17.05.2018)
R: Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1
R: Wang J., Analytical Electrochemistry, VCH, Weiheim, New York, 1994, ISBN 1-56081-575-2
A: Silverstein R.M., Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Wiley, 2005, ISBN 978-0-471-39362-7
A: Pavia D.L. et al, Introduction to Spectroscopy 4th edition, Brooks/Cole Belmont, CA, USA, 2009, ISBN 978-0-495-11478-9
A: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P., Food Chemistry, 4th ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
A: Otles S., Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
A: Scientific papers
Studijní opory -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Osnovy přednášek na adrese http://web.vscht.cz/poustkaj; http://web.vscht.cz/koplikr
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
Course outlines at http://web.vscht.cz/poustkaj; http://web.vscht.cz/koplikr
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Požadavky ke kontrole studia -
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (02.02.2018)
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (02.02.2018)
Within the extent of the syllabus.
Sylabus -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (30.01.2018)
1. Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky
2. Techniky zpracování laboratorního vzorku
3. Chromatografické metody separace - preparativní a analytické
4. Elektromigrační metody separace - preparativní a analytické
5. Spojení separačních metod a hmotnostní spektrometrie
6. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID
7. Infračervená spektrometrie
8. NMR spektrometrie
9. Metody atomové spektrometrie
10. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie
11. Metody analýzy peptidů a bílkovin
12. Metody analýzy fenolů a flavonoidů
13. Metody analýzy alkaloidů a organických kyselin
14. Metody analýzy aditiv včetně nanomateriálů a kontaminantů