|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, trendy v technologii potravin, základy hygieny výživy nutriční epidemiologii a základní charakteristiky nemocí spojených s výživou.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: zkouškový test + ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování zkouškového testu (51 a více %) + absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3 D: Kasper H.: Výživa v medicíně a dietetika. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4533-6 Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8 D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. Svoboda Servis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5 D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3 D: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7 D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6 D: Svačina Š. a kol. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-807-2626-762 Z: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6 D: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5 D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5 D: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book) D: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1 D: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021. ISBN 978-80-7492-555-9 Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
1. Úvod, výživová jakost, základní charakteristiky živin, problémy ve výživě, faktory ovlivňující výživu 2. Hlavní živiny - proteiny, peptidy, aminokyseliny 3. Hlavní živiny - sacharidy 4. Hlavní živiny - tuky a jiné lipidy 5. Minerální látky, voda ve výživě 6. Vitaminy 7. Trendy v potravinářských technologiích pro zlepšení nutričního stavu populace 8. Výživová doporučení (nutrition guidelines), komunitní výživa, personalizovaná výživa, výživová politika 9. Alternativní výživové směry 10. Nutriční epidemiologie 11. Základy hygieny výživy 12. Základní charakteristiky chorob spojených s výživou, přehled léčebné výživy 13. Potraviny pro zvláštní výživu, potraviny nového typu (Novel Food), doplňky stravy - legislativní rámec, hlavní typy, výživový význam 14. Základní charakteristika potravních zdrojů živin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news) European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news) Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X https://uapv.vscht.cz/studium/bakalarske-studium/37630 http://www.brainkart.com/subject/Introduction-to-Human-Nutrition_244/ Poslední úprava: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
Studenti budou umět: Charakterizovat živiny z hlediska jejich významu ve výživě a fyziologické potřeby Posoudit klady a zápory konvenční výživy a alternativních výživových směrů Vytvořit a posoudit individuální jídelní plán podle fyziologických potřeb Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Biochemie Poslední úprava: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
Prerekvizita: Biochemie Korekvizita: Chemie potravin Poslední úprava: Kubová Petra (08.11.2021)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |