|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, doplňky stravy, základy hygieny výživy a základní charakteristiky nemocí spojených s výživou.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Studenti budou umět: Charakterizovat živiny z hlediska jejich významu ve výživě a fyziologické potřeby Posoudit klady a zápory konvenční výživy a alternativních výživových směrů Vytvořit a posoudit jídelní plány u běžné populace a navrhnout změny jídelních plánů podle fyziologických potřeb Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: zkouškový test + ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování zkouškového testu (51 a více %) + absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Pánek Jan (25.01.2018)
|
|
||
Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8 D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4 D: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7 Z: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6 D: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021. ISBN 978-80-7492-555-9
Poslední úprava: Hradecká Beverly (20.09.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (02.02.2018)
|
|
||
1. Úvod, výživová jakost, základní charakteristiky živin, problémy ve výživě, faktory ovlivňující výživu 2. Hlavní živiny - proteiny, peptidy, aminokyseliny 3. Hlavní živiny - sacharidy 4. Hlavní živiny - tuky a jiné lipidy 5. Minerální látky, voda ve výživě 6. Vitaminy 7. Základní fyziologické principy trávení potravy 8. Základní fyziologické principy vstřebávání a metabolismu živin; endokrinologické funkce gastrointestinálního traktu 9. Výživová doporučení, principy diferenciace výživy 10. Alternativní výživové směry 11. Základy hygieny výživy 12. Základní charakteristiky chorob spojených s výživou, přehled léčebné výživy 13. Potraviny pro zvláštní výživu, potraviny nového typu (Novel Food), doplňky stravy - legislativní rámec, hlavní typy, výživový význam 14. Základní charakteristika potravních zdrojů živin
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news) European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news) Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X https://uapv.vscht.cz/studium/bakalarske-studium/37630 http://www.brainkart.com/subject/Introduction-to-Human-Nutrition_244/ Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Biochemie Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Prerekvizita: Biochemie Korekvizita: Chemie potravin Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |