|
|
|
||
Cílem předmětu je osvojit si základní pojmy a pochopit strukturu, postupy managementu jakosti, metrologie, normalizace, zkušebnictví, akreditace a certifikace v podmínkách analytické laboratoře.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (05.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Odhadnout nejistoty výsledků různými postupy Validovat měřicí postup Sestrojit a používat regulační diagramy Organizovat, plánovat a vyhodnocovat mezilaboratorní postupy Napsat příručku kvality pro laboratoř Orientovat se v různých sytémech jakosti Poslední úprava: Pátková Vlasta (05.01.2018)
|
|
||
zavěrečný test >50% Poslední úprava: Pátková Vlasta (05.01.2018)
|
|
||
Z: 1. Quality in Chemical Measurements, Neidhardt B., Wegscheider W. Eds., Springer-Verlag Berlin 2001. ISBN 978-3-540-65994-5 2. KVALIMETRIE 13. Odhad nejistot chemických a mikrobiologických měření. Metodická příručka. Kolektiv autorů Suchánek M. (Ed.), EURACHEM-ČR Praha 2003, ISBN 80-86322-01-7. 3. KVALIMETRIE 15. Použití informace o nejistotě k posuzování shody. Nejistota měření vyplývající z odběru vzorků. Suchánek M. (Ed.), EURACHEM-ČR Praha 2008,ISBN 80-86322-03-3. 4. KVALIMETRIE 17. Mezilaboratorní porovnávání a zkoušení způsobilosti. Pomůcka k zajišťování kvality v chemických, biochemických a klinických laboratořích. Suchánek M. (Ed.), EURACHEM-ČR Praha 2010. ISBN 80-86322-05-X 5. KVALIMETRIE 18. Názvosloví analytického měření: Úvod k 3. vydání Mezinárodního metrologického slovníku. Jak vyhovět požadavkům ISO 17025 na verifikaci metod. Suchánek M., Milde D. (Eds.), EURACHEM-ČR Praha 2013, ISBN 80-86322-06-8. 6. KVALIMETRIE 19. Stanovení nejistoty analytického měření. Suchánek M., Milde D. (Eds.), EURACHEM-ČR Praha 2014, ISBN 978-80-86322-07-0. 7. KVALIMETRIE 20. Vhodnost analytických metod pro daný účel. Suchánek M., Milde D. (Eds.), EURACHEM-ČR Praha 2015, ISBN 978-80-86322-00-1. 8. KVALIMETRIE 21. Referenční materiály v chemické analýze. Nastavení a používání cílové nejistoty měření. Suchánek M., Milde D. (Eds.), EURACHEM-ČR Praha 2016, ISBN 978-80-86322-09-4. 9. KVALIMETRIE 22.Průvodce kvalitou v analytické chemii. Pomůcka k akreditaci. Suchánek M., Milde D. (Eds.), EURACHEM-ČR Praha 2017, ISBN 978-80-86322-10-0.
Poslední úprava: Kubová Petra (18.09.2019)
|
|
||
1. Koncepce, principy a nástroje managementu jakosti v analytické laboratoři 2. Národní a mezinárodní standardizace, zkoušení a certifikace výrobků, odpovědnost za výrobek 3. Systémy managementu jakosti - ISO 9000+, ISO 17025, ISO 15189, akreditace, OECD Správná laboratorní praxe - jejich hlavní rysy, porovnání a uplatnění v analytické laboratoři 4. Český akreditační systém, zařazení do mezinárodního rámce, postup při akreditaci 5. Příručka jakosti, principy řízené dokumentace 6. Validace analytických postupů 7. Metrologie v chemii, legální metrologie, metrologická návaznost 8. Referenční materiály, jejich použití a příprava, databáze COMAR 9. Nejistoty měření, porovnání s limitními hodnotami 10. Způsoby odhadu nejistot měření u analytických stanovení 11. Řízení jakosti, statistická regulace, regulační diagramy 12. Mezilaboratorní studie, zkoušení způsobilosti, externí hodnocení kvality 13. Analytická instrumentace, validace, kvalifikace, validace softwaru 14. Úloha mezinárodních organizací v oblasti kvality analytických měření Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
www.eurachem.cz/metodicke-listy.php www.bipm.org/utils/common/documents/jcgm/JCGM_200_2012.pdf Poslední úprava: Kaňa Antonín (01.02.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra (04.02.2020)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.5 | 14 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |